Võnnu saunaralli. 20. veebruar 2016.

Saunaralli. Või saunamaraton. Selline imelik asi – leia kaardilt kõik ettenähtud saunad, läbi need võimalikult kiiresti, lahenda mingi ülesanne jne. Ega kiirus ja saunamõnu ju kokku käi... Otepääl vist olevatki nii, et mida rohkem jõuad, seda uhkem. Piirduvatki lihtsalt korraks lavale maha istumisega ja edasi järgmisesse. Eelmine kord (paar aastat tagasi) olevat kellelgi olnud ka nn Tootsi saun – asus põlla peal, ei jõudnud soojaks kütta – tagumik olevat naks ja naks lavale kinni jäänud. Omanik kasutanud siis Haanja saunarallil kuuldut – aga kus see kirjas on, et saun 100 kraadi peab olema?

Olime seetõttu suhteliselt pessimistlikud taolise ürituse suhtes. Enda (era)saunasid seekord ei keegi Läänistes pakkunud. Ikkagi maakate värk, võib olla ajab suitsu sisse või interjöörid tumedavõitu – nõudlikemale, kaasaegse heleda, Aafrika tammest Abachi’st saunavoodriga harjunud inimestele ei pruugi suitsused toonid istuda. Aga lubasime küla poolt siiski õla alla panna – lausa kahe saunaga – üks mäe peal Lääniste külasaun, teine sadakond meetrit edasi all jõel ujuv “Leili”.

Ülesanne pidi ka saunalistele olema – enne lavale (sooja) ei saanud. Ukse kõrval on valge tahvel, seal kirjas 7 Eesti õllesorti, laual topsid kahe erineva õllega. Kuna eestlased on väljakujunenud ning rafineeritud maitsemeelega, siis pidid võistlejad pimekatsus need kaks marki ära tundma.... Vasakul 90-datel kuningriigist Svenssoni poolt eesti kaitsevõime tugevdamiseks annetatud üks paljudest välikateldest. Viimane täidab vahel tähtsate ülesannet kõrval ka vähmolulisi funktsioone. CIMIC - tsiviilne ja militaarne kooperatsioon - nii vist kutsutakse seda Kevadtormidel?
Tre Kronor. Tehtud Sveamaal. Aastal 1968. Tegelikult väga hea riist – roheline, robustne ning töökindel. Nagu kõik militaarsed asjad... 80 L suppi, või 40 L putru ja 40 L suppi. Või hoopis praepann. Hetkel täitmas sauna müürikatla funktsiooni - on ju külm ja veevärk saunas ei tööta.

“Leili” oli sadakondmeetrit edasi, mäe all ja ülesvoolu. Seal ei olnud sooja eesruumi ja lava lühike – vahepeal oli lausa järjekord tuule käes... 

Teletupsud. Kolm esimest. Tegelikult mehed Meeksist. Kaks tagumist on kohalikud...

Setod. Piusa tagant. Ain Raal – kunagine setude peaõllemeister (jääb varju) ja endine kuningriigi juht Ahto Raudoja. 

Üht-teist oli ka kohvrist välja võtta – lõõtspill, saunakostüüm, kingitus saunameestele... 

Saunameestele! Piirikaubanduse vili – teistpoolt Piusat. Tegelikult oli hea maitsega – kirjade järgi nisuõlu aga maitse oli mittetraditsiooniline. Ja hea!

Ise õmmeldud “Olge Lahked” jalas, väike lugu ja “fotografija na palmjat” ...

... ja edasi. Riideid vahepeal pole vaja selga panna – järgmine sann vaid 100m kaugusel. Aeg loeb! 

Kumu “rallist” oli levinud ka kaugemale.... Eesti Vabariik oli esindatud Lääniste sillal.
Asju tuleb teha kirega... Õlletest.
Vahepael läks liiklus nii tihedaks, et kitsal külavaheteele ei mahtunud masinad enam ära. Tagumine, punane auto liigub tegelikult täiskäigul tagurpidi suurele teele, hall Opel jälitab teda... 

Ega ma ometi tavaelus sellist hobusek...st ei joo? 

On kiire. On libe. Kaunis on vaadata inimkeha dünaamikas – jõulisus, elegants, rütm, koordinatsioon. Võistkonna nime enam ei mäleta, kuid isekeskis kutsusime neid meeskond “Konnad”..Need rohelised mehikesed olevat vist ka rallli võitnud.  

Ein Volk, ein Reich, ein Führer. Sakslased tulevad. Kuskilt (eesti) Võnnu tagant. Eine Fußballmannschaft Organiseeritud liikumine, teadlik tegevus. Üks väheseid võistkondi, kes ei kartnud ennast võtta Aadamakostüümi ja ei jooksnud seetõttu saunade vahel märgade (ja väga külmade!) riietega, võtsid piisavalt aega leilist mõnu tundmiseks jne... Plusspunktid organisatsioonikultuuri eest!

Šeikide riietus oli vastav, ka kaasas olev musta riietatud “õnneminister” kena. Autol rohkesti lehtkulda (veljed, spoilerid jne). Ka auto oli šeikide vääriline, kuigi tõesti, rehvides jäänaelu nappis...

Naised A. Le Coq’st. Väga hästi neil oma toodangu testiga ei läinud. Kuid olid väga-väga positiivsed! 

Õlletesti tulemused. Väga hästi ei läinud - tulemused olid heterogeensed. Täistabamuse sai vaid kaks meeskonda 17-st.
Pidu läbi! Saunamehed saavad ise lõõgastuda. Pea keskööni...

No comments:

Post a Comment