Vana maja II. Lääniste koolimaja renoveermine. Juuni, 2016.

Äsja kirjutati ajalehest midagi taolist -  “... kui olin seda (saledakstegevat) imejuurt kolm nädalat närinud, ei tundnud ennast enam peeglist ära...”. Meie kolme nädalaga hakkama ei saanud, läks kolm kuud ja läheb veelgi. Aga algus on tehtud. Aega läks palju, kaloreid ka. Raha nii palju ei läinudki. Põhimaterjal oli ju kriit, lubi, vesi, tapeediliim, värvipigment, allahinnatud tapeetide riiul jne. Võtted ja vahendid, mida Arvo Veski oma raamatus “Individuaalelamute ehitamine”, ENSV kirjastus “Valgus”, Tallinn 1969, kirjeldab. Tõeline ökoloogia ja ökonoomia...
Loomulikult, täpne, pedantne inimene tõmbab nina kirtsu – näe, siia on värvi tilkunud, joon on kõver, ei vasta kaasaaja standardile jne. Igal pool ei haljenda värske puit või seina ei ole pandud trendikat savikrohvi. 
Kerge on näpuga näidata, kui ise pole kunagi midagi taolist teinud... :-). Minu füüsikaõpetaja ütles koolis, et esmalt tuleb alati paika panna koordinaatsüsteem. Elu on kinnitanud, et see on ka laiemalt järgimist väärt lause. Koordinaatsüsteemiks on mõned fotod, saamaks aru, kust alustasime, kust me tulime.
Ise oleme tegelikult rahul. Teed teistele, teed endale!

Enne. Algus, või enne algust - nõgi laes, värv lahti, krohv kukkunud jne. Uus pliit soojamüüri manu sai siiski ehitatud juba eelmine aasta.
Tagasi minevikus. Kõige hullem oli krohviparanduste tegemine. Täpselt sama fenomen nagu ahju eesseina puhul – poolvedelal substantsil on raskustung. Allapoole. Eriti hobiehitajate käes.   
Umbes nii vana värv maha tuli ja uus lakke/seina sai. Antud ruumi korral küll oli tegemist lubjaga - olemuselt on ta leelis ja nahal-silmas väga meeldivalt ei käitu. Seepärast see kole müts, saviraamidega prillid ja roosad nõudepesukindad. Köögiga oli tõeline mure - erinevad sobimatud kihid - lubi, kriit, emulsioonvärv, mingi muu värv ja neisse imbunud rasv ning tahm - tegid värvimise tüsilikuks. Üks kiht lupja tegi tahmase seina selliseks toredalt munakollaseks - tahm lihtsalt imbub niiskest lubjast läbi. Lõpuks neli kihti (ja hulk kilosid!) lupja ikka kattis.   

Pärast. Puittahveldusele sai värnitsaga kohupiimavärv – katab suurepäraselt. Pigmentidega mängimine ja värvi segamine on tore ja pakub avastamisrõõmu. Ainus mure oli, et enam pole saada booraksit kohupiimast kaseiini tegemiseks. Ei tohi! Mürgine! Euroopa Unioon – järsku keegi ajab suhkruga segamini, paneb kohvi sisse... Minevikust oli olemas (ka EU aeg!) veel kilo mükoboori (puhas booraks), asi sai aetud. Laes on neli kihti lupja. Muidu ei kata tahma ja rasva kinni. Siin panime üle nurga – müügimehed ja kaasaegne kirjasõna soovitas - osta “Betonkontakt’i” vmt. (puhas raha), kraabi vana maha, pese lage spetsiaalsete lahustega jne. Aga proovige ise tunde käed ülespoole töötada! Kokkuhoiu tulemus – neljakordne lubjakiht (mida tuli ka teha käed üleval). Võidad rahas, kaotad ajas! Põrandad jäid vahetamata.

Ruum nr 2. Kui täpne olla, siis aknad on veel tegemata. Paledelt sai värv küll Speadheater’ga (väärt riist!) maha kõrvetatud, kuid raamid tuleb vanadest värvikihtidest puhtaks võtta ja klaasid kittida. Aga raamid saab kaenlasse võtta, kaasa võtta, nendega on aega. 
Enne... Uks on siiski eelmisel aastal paika pandud. See kunagine uksekoht õpetaja kantseleist klassiruumi oli (sotsiaal)korterite aegadel laudisega kinni pandud ja üle krohvitud ning tapeedi taha peidetud. 


Enne. Must auk. Tõsi, et “tõmmanud sisse”, vaid ajas välja... Suitsu. Eessein ka puudu. Väikesed mustad satelliidid said freesitud. Tahma eemaldamiseks.
Kommertsiaalne keemia oli ikka ka kasutusel, mitte ainult "soft" värk. 

Viimane õhtu. Varjude mäng. Laser ahju otsa, hea portet sättida. Meister töötab, teised nagu ikka - annavad nõu (õpetavad).
Viimane pingutus. Saabki valmis (see etapp). Porte on 10 m pikk, liimine. Panek meenutas, kui NLKP poliitbüroo liikmed eesotsas L.I.B-ga panid kuskile kuuseokstest mälestusvanikut – tulid sarnaselt rivis, vanikut kinni hoides. Või hoidis vanik neid kinni...

Pärast. Trammivagun peale remonti. Laenatud see lause ühelt lapsepõlves nähtud Gori karikatuurilt. Muide, vagun on 132 aastat vana. Tapeet on Põlva univermaagist, 2 EUR rull, jumala muidu. Sai selline roosa. Südamete murdmise tuba. Tapeedil on ka südamekesed. Väga nummi! Uue ukse taga on veel ca 100 ruutu põrandapinda ja viis ruumi segadust, kila-kola, langenud krohvi ja rotisitta. 


Pärast. Teine trammivagun. Sealt ahju juurest, kust sein lainetab, on ehitamisel, s.o. tsaariajal, vist hiiglaslik ahi olnud – läbi nelja toa. Uute ehitamisel on suurt auku seinas plommitud erineva ollusega.
Neli ruumi on tehtud – kaks tuba, köök ja esik. Tõsi, nende ruumide aknad vajavad veel tegemist, elekter panna ja muud nipet-näpet veel… 

No comments:

Post a Comment