Jaanituli Läänistes. 22. juuni 2016.

Valla jaanituli Lääniste. Tegelikult üks päev enne seda, 22. juuni. Viimastel aastatel Lääniste elu tähtsündmus. Varasemad lavalaudade ülesastujad PS Troika, Kukerpillid. Ning muidugi Vaste-Kuuste Ööbik - Toomas Anni. Viimase puhul oli Lääniste autodest täitsa umbes – ei mäletagi, et kunagi oleks kõik Linnamäe ümbruse maanteed autosid tihkelt täis pargitud olnud. Seekord oli lend tagasihoidlikum – piirduti kohalike rahvakunstimeistritega.
Üritus oli alguses natuke “hõre” – foto on selles plaanis iseloomulik. Ümberringi – Ahjal, Rasinal, Mellistes oli reklaami rohkem ja varakult ning ka esinejad vast nimekamad. Ning olgem ausad – kohalikel oli raske toimuvast aimu saada, sest kuulutused ilmusid vaevu nädal enne jaanipäeva. See oli teravas kontrastis naabervaldadega, kus juba juuni esimestel päevadel info plaanitavast väljas rippusid.
Lääniste Külaselts erinevalt varasematest aastatest seekord suurt orgtöös ei osalenud. Lihtsalt ei jõudnud – inimesed väsivad. Ja lõputult ei saa ka ühtede ja samade inimeste vabatahtliku panuse peale loota, eriti kui tegemist on ülevallalise üritusega. Kui on valla jaanituli, siis peab ka vald piisava jõulisusega õla alla panema. Iseenesest, piisavalt panustamata ei sünni siia maailma midagi kreatiivset.
Tõsi, külaselts niitis kaks päeva trimmerite ning uhi-uue (KÜSK "Kohaliku omalgatuse programmi" toel soetatud) traktoriga jõekallast, mäge ja platsi – visuaal sai kena ning riputas platsi valgustamiseks 2 elektrijuhet. 
Ja lõkkematerjal oli laupäevakul Linnamäelt maha lõigatud ja koristatud puudest. Ega see lõkkematerjal lõkkesse iseenesest ju ei teki. Tihumeetrite hulk on päris suur ja keegi peab nad kuskilt kokku korjama, traktoriga vedama jne. Kulu, töö ja vaev missugune...
Kuid keegi oli panustanud kortermaja akende ja ustega. Need ei olnud kohalikud – meil ju kortermaju pole (see üks väike, mis olemas – seal keegi aknaid ei vahetanud). Eks see praht ikka meie 5 km kaugusel asuvast austet vallakeskusest oli siia taritud... Ja mitte külaseltsi poolt. Aga põles küll, polnud hullu!
Kohal olid kaks priitahtlike pritsimeeste autot, välikemmerg ja turvamehed. Bänd alustas - ump-sa-saa, ump-sa-saa, ump-sa-saa... Rahvast vajus ka aegamööda juurde. Ja kokkuvõttes oli tore. :-) Need kes kohal, nautisid. Pidu kostis jõelt vist kella üheni.





No comments:

Post a Comment