"Teeme ära" Läänistes. 30. aprill 2016.


"Teeme ära" Läänistes. Ei tea, mitmendat korda juba... Nagu ikka ca nädal enne ametlikult väljakuulutatut. Tegevused ja toimetamised tavapärased – avaliku külaplatsi ja seda ümbritseva korrastamine, parendamine. Selline kogukonna üritus neile, kes ennast liikmena tunnevad. Ja ka sõpradele - neidki on jätkunud varem ja ka jätkus ka sellel aastal. Ilmaga samuti vedas seekord.



Kes millega tuli, kes mida kaasa võttis. Meelis nagu ikka käruga, kuhu mahuvad saag, trell, lintlihvija ja mustmiljon muud asja... Omnia mea mecum porto.
Janno paadiga jõge mööda... 

Veel variante - traktoriga, forwarder’iga, rehaga. Kõik kulus marjaks ära. 
Lehed ja okkad kokku, siis edasi tendiga lohistades jõeluhale.

Anneli imereha. Polnudki enne sellist riistapuud näinud...  Parema käe all on juhtplokk, millega saab rehale erinevaid parameetreid sisestada ja reha “kokku pakkida”. Võimalik, et Kivirähu “Maailma otsas” hea inimene ema Malle sõidab oma keskealise nõudepesijast poja Kaljuga surnuaiale just taolise funktsionaalse relvaga 
Lapsed alustavad hoogsalt mäe otsast...
...ja jõuavad alla orgu. Ja juba muud mõtted.... 
Muud mõtted (ja tegevused). Igatahes neil lastel, kellel tavaliselt on kogu aeg igav, oli päeva vältel näha vist korda kolm – joogi, koogi ja kommi järel käimas.
Väärt riist! Suured kivid on kuuse alla Belarus’iga vintsitud, endiste õuna- ja kreegipuude ning mistahes puude juured maast välja lükatud, pind planeeritud. Teine samasugune vedas Silveriga alusmetsast võsa lõkkesse ja juuris kände. Küsisime Aivolt, et kumb - kas vana Belarus või uus Valmet? Vastus – Belarus on prototüüp – mootor ja juhtimiseks kolm kangi, töötab. Valmetiga käib kaasas tohutult elektroonikat, pidevalt vale-signaale saatev “aju” ja garantiimees... 

Allan ja Aivo arutavad - need oksad lähevad... Et traktor alt läbi mahuks.

Arborist. Tegelikult Tõnu, kes päriselus korstnaid pühib. Aga saega tundis ennast puu otsas sama kindlalt kui luuaga korstnal. 
Vaher langeb. Oligi kahtlaselt viltu – hirm, et vajub mõne ürituse ajal parkiva auto peale, siis ei saa viimast puu alt enam hästi kätte. 
Veel tegemisi kõrgustes. Puhkemajade katustel on hulgaliselt lehti ja okkaid - maha. Muidu läheb laastukatus mädanema. 


Lõunapaus hernesupiga. Ligipääs põhivahenditele (paistavad laua all) on avatud, see muudab mõtted lennukaks...  

Köök, mille uksel Kristi, selja taga suur kuhi pannkooke. Arvasime, et jäävad järele. Päeva lõpuks polnud ühtegi.
Möödunud aastal sai maja eest suur pärn maha vintsitud. Eelmine aasta lõikas Meelis kaablirullist konverentsilaua ümber tüvepakkudest 6 tugitooli. Järelejäänud tüveosast pidi tulema pink sauna veerde. 
Nii ta sünnib... Oherdiga ümmargused augud, kuhu Meister taob kandilised pulktapid - nii ei hakka loksuma. Teistel ei ole muud teha kui, pealt vaadata, kuidas Meister tööriistu käsitleb. 

Valmis. Tõesti hea ja mugav, massiivne, usaldust äratav. Istumisel - nagu tagumikule loodud, tõeline ergonoomika ja komfort. 

See sõidab Silveriga jaanilõkkesse....  

... mis alles on väike. Aga kasvab. 
Janno muretses Päästeametist mingi programmi kaudu kaks oranži päästerõngast. Et panna üles kahte ujumiskohta. Kertu tellis kohalike meistrimeeste käest neile kaks alust. Mõtlesin, et tuleb selline teivas, kus konkus otsas ripub rõngas. Kui auto toodanguga tuli, siis “teiba” asemel oli... Olid teinud täpselt Päästeameti näidisjuhendi järgi – all kaare juures ripub päästerõngas, üleval on ametlik stend, kus kirjas hädaabi number 112, juhendid selle kohta, kuidas päästerõngast visata, kuidas uppuja sellega peaks käituma jne... Piret õlitab neid tahvleid.


Kuna Piret stendi ülemise osani lihtsalt ei ulatunud, siis lõppviimistluse tegi Janno ise. Leppisime kokku, et stendide peale tuleb ka kiri "Lääniste sadam" ja “Port Lääniste”. Sadamas seisab pidevalt küll ainult “Leili” ja laevu käib vähe aga ka Saaremaa süvasadamas pole tihedat liiklust. Aga sadam on olemas, ca 40 paadikohaga.  Tõsi küll, veidi unarusse jäetud.
Stendi transport alla vee äärde. Miskipärast meenus motiiv filmist “Püha Tõnu kiusamine”, ainult pasunakoor oli puudu. Transporttöödest kaugemale ei jõudnud, püstitamine jääb lähitulevikku. Sellest järgmine kord.


Üles! Läbi! Ees ootab neli tundi sauna, kaheksa kilo šašlõkki, põhivahendid ja analüüs päeva töövõitudest.



No comments:

Post a Comment