Esimene külmalaine. Jaanuar, 2016.

Tuli ära! -30 kraadi. Eesti Ilmateenistus teavitab linnas küll enamasti 5-6 kraadi madalamaid temperatuure kui siinkandis aga ju neil on kraadiklaasid kuskile katlamajade seintele kinnitet. Pildil toodud näit on reaalhariduse taustaga inimesele kohaselt mõõdetud mitmes eri punktis, mitme eri riistaga ja mitme sõltumatu vaatleja poolt... Temperatuur oli väga unisoonis ERR-st just järjejutuna loetava J. Smuuli “Jäise raamatu” peatükkidega.

Talvel on värvid, need tungivad esile valdavalt must-valge-halli üldfooni taustal. Olgu selleks siis kas oranž Omniva postkast, ookriga majafassaad, kollane talvepäike, sinine taevas ja maanteesilt jne. 

Tagantjärgi tarkusena – see esimene külmalaine vist viimaseks laineks 2016 esimeses otsas jäigi. Ei mäleta, et teist lainet oleks saabunud.


Nii palju näitas 8. jaanuari hommikul... Selle asjanduse peal on mõni aasta tagasi nähtud ka numbrit -36.
Järvselja ja Rasina poolt tulles I. Sinine ja must ja valge.

Järvselja ja Rasina poolt tulles II. Kümmekond aastat tagasi oli siin veel mets.

Järvselja ja Rasina poolt tulles III.

Lääniste “lipuväljak”. Tõsi, lipumasti veel ei ole. Sellel aastal ei jõudnud. Tuleb järgmisel.

Bussipeatus ei ole Maanteeameti ehitatud. Oma küla mehed ehitasid kaks aastat tagasi. Jüri tõi palgid, vennad Veidrad katusematerjali, teised kantmaterjali jne. Punsliõli ka.  Koos tehti. Terve päeva ja veel kunagi... Oli tore! Tegelikult ehitasime selle postimajaks – kastide pidid tulema stendi tagumisele küljele, ettepoole pidi jääma kuulutustahvel. Siis tuli Omniva – lasi plaksti - oranži postkasti posti külge (ei pannud eraldi jalale!). Hiljem lajatas kirjakastid keset kuulutusstendi. OK! Olgu! Ega kuulutuste jaoks nii palju ruumi polegi vaja. Originaalseid teadaandeid on siinkandis vähevõitu. Enamasti ripuvad permanentselt sellised traditsioonilised: “Viime ära teie vanaraua”, “Härrasmees ostab ikka metsi ja maid”, “Ostame kukeseeni”. Jätkub pinnast...

Vana koolimaja. Külasaun. Trepp jõeni.
Jõgi läks jääkaane alla alles jaanuari esimesel nädalal, seni oli vool keskelt lahti. Vesi oli pikka aega suhteliselt soe. Aga nagu näha - väiksemaid loomakesi kindlasti kannab.  



Ahja jõgi. Ülesvoolu, kuskil edasi asub Ahja ja Kiidjärve.

See tee viib matsavahel paralleelselt jõega ca 10 km paikneva Kadaja sillani ja seal oleva vana ja imposantse Ahja vallamajani. Viimane oli hiljem haigla, kus lõpetas oma maise matka 1976 aastal Vabariigi Valitsuse moodustaja septembris 1944 Otto Tief. 



Sinna kaugusse, teetammi juurde, peaks tulema sadam. Kinnisvaraarendus. Igavene vägev ehitis eskiisi järgi. Puha kaarsild, hulga kandilisi suuri hooneid (loodetvasti mitte laineplekist) jne. Tuleb juba ca 10 aastat - võimalik, et pangad ei ole optimistlikud raha külvama.... Kunagi tehti ilmselt Tartumaa suurim jõel asuv paadisild valmis (hetkel jää ja lume all ) - paadipoide järgi kohti ca 40 paadile, kuid paate siin siiski suurt ei ole seisnud. Kaks aastat tagasi lõigati võsa, võeti krundil olnud mõned kõrgemad männikesed maha - ja sinna kogu see asi jäi. Veider värk! Paha asi on ka see, et selle sadama "suue" vastuvoolu - vool kannab suudmeosa muda täis. Madalama vee korral ongi nii, et need julged, kes siit merele lähevad, lamavad paadininas ja aitavad paati üle mudavalli. Üks grillmaja ehitati ka - see paistab siit eespoolt. Kõik see puha Euro värk!
Üks maja. Ilus kollane.
Veel üks maja. Hoopis teises stiilis. Ehitatud maailmasõja paiku, kohaliku kooli juhatajale. Aga sõda tuli peale. Sees jääklaasist kahepoolsed uksed. Nagu Tähtveres või Nõmmel. On külm, väga külm - suitsusambad juba hommikust küla kohal on hetkel väga tavalised.

No comments:

Post a Comment