Elekter on vägi mis härja maha lööb. 29. juuli 2018


Nii kirjutati kunagi eelmise sajandi alguse kooliõpikus. 

Läinud aastal jaanipäeva ajal ütles Võnnu kultra helimees Igor, et kuskilt juhtmest tuleb vale pinge. Keegi tähtis mees oli kuskilt särtsu saanud jne. Sai valda teatatud, et midagi on sealkandis elektriga lahti.  Aga nii ta jäigi... Meenus ka, et eelmisel kevadel oli meestel värava keevitamisel voolutugevusega probleeme. Tookord lahendasid mehed selle generaatoriga.

Nüüd, kui koolimaja remondi ajal, sai Põlva Cramost toodud põranda lihvimiseks suur 2.2 kW trummelihvija Lihvijal  oli "induktsioon"käivitusega ühefaasiline mootor - hoiad näppu peal - mootor võtab tuurid üles, alles siis paned lüliti tööasendisse. Mootor plõksus, aga ei pöörlema ei hakanud. Asi tollal lahenes, sest Cramost sai võetud lisaks generaator pärakärul. See tuksus kastis 8 tundi, kuni lihvimine sai tehtud. Muud masinad siiski vooluringist käivitusid. Imelik oli ainult see, et kui näiteks tolmuimeja tööle panid, hakkasid laelambid heledamalt põlema. Tavaliselt on ju nõrga voolu puhul ju vastupidi.

Nii saigi Eleringi kõne tehtud, et midagi on vist (?) valesti. Eile, s.o. pühapäeval käisid elektrimehed mäel kontrollimas. Ronisid koolimaja ees oleva posti otsa. Selguski, et 0-juhe oli posti otsas 0-latist lahti, samuti tegid  midagi all jõe ääres kilbis. Neid elektrikute töövõtteid ja töökultuuri oli päris huvitav vaadata - ronimine, sädemekaitse kiivril juhtmete ühendamise ajaks, tööriistade alt üles posti otsa toimetamine jne. Igatahes töö sa suhteliselt kiiresti tehtud ja asi on nüüd korda

Mis juhtme  katkemise  põhjustas, ei olegi selge. Sinna posti otsa püüdis kurg kas eelmisel või sellele eelneval aastal uut pesa teha, sest lauda juures puhus tuul vana maha. Kure töö jäi pooleli, kuid oksi sinna traatide vahele oli ta jõudnud ohtralt toppida. Ju siis midagi katki läkski.








No comments:

Post a Comment