Lääniste looduskool vaatles aialinde ja käis metsas

Lääniste Looduskooli metsaskäigu registreeris ka loomade söödaplatsi rajakaamera. Meile saadeti fotoreprtaaž. Riputan selle siia üles, et teiegi saaksite sellest osa.


Lääniste looduskool osales Eesti Ornitoloogiaühingu poolt korraldatud ühisel talvisel aialinnuvaatlusel TALV 2012. Meie vaatlesime linde Läänistes Nagla maja aias 29. jaanuaril 2012 kell 9.45 - 10.45
 Sellel ajavahemikul õnnestus meil linndude söögimaja juures loendada põldvarblasi, rasvatihaseid, sinitihaseid ja puukoristajaid. Vaatlusaja jooksul ei jõudnud veel välja ilmuda põhjatihased, kes on ka meie aia igapäevased külalised. Sellel talvel oleme näinud aias ka pasknääri paari ja suurt kirjurähni. Kui olime vaatluse lõpetanud ja vaatlusandmed edastanud, hakkasime sättima metsa.
Kui kohtusime Jüriga Lääniste kaupluse juures parklas, siis ta teatas  kohe, et ega praegu loomad suurt ei liigu. Liiga külm on ja nad istuva kuskil redus, et võimalikult vähe energiat kulutada, et noh, et sea, kitse ja põdra jälgi on küll, aga ega teisi suurt näha pole. Igaks juhuks põikasime läbi Pedmansonide kompostihunniku juurest, kus on rebast nähtud, kuid ka seal tuvastasime vaid koera ja kassijälgi - vana rebaserada oli juba lumme mattunud. Ühe üksiku kuldi jäljeraja leidsime kohe küla tagant heinamaalt - tudus, et siht oli otse küla peale, küllap arvas, et mõistlik oleks mõne kartulimaa serv üle vaadata. Metsas oli sea jälgi juba rohkem, nii suuri, kui ka väikeseid. Emised ja põrsad liiguvad ju pigem karjas. Kohati oli metsaalune päris ulatuslikult üles tuhnitud. Metskitsi nägime päriselt ja nende värskeid jälgi sai ka kohe uuritud. Põdrajälgi oli mitmes kohas, Jüri arvas, et küllap see on üks ja see sama põdrapull, kes on siin ringi tiirutanud.
Lääniste Looduskooli toetab EAS'i KOP ja Hasartmängumaksu Nõukogu
Kuldi sõrajälg küla tgant, heinamaa servast. (P. Lõhmuse pilt)


Põdra jälg jääl. Esijalgadega oli ta samas kohas robinal läbi jää, kraavi, vajunud. (P. Lõhmuse pilt)

Selliseid jäljeradasid, mis algasid ja lõppesid lume alla mineva augukesega, nägime päris mitu. Mõni väiksem närileine ehk? Karihiir? Mõnes kohas oli aukude vahel päris tihe sebimine olnud, ning rada üsna lai. Üks selline jäljerada lõppes õige huvitavalt, isegi dramaatiliselt - lumel oli näha linnu tiivalöökide jäljerida. Ehk võis mõni röövlind siit enesele nokatäie saada? (P. Lõhmuse pilt)
Meie pisku panus metsaelanike "toidulauale"... (P. Lõhmuse, pilt)
Rajaleidjad. (P. Lõhmuse pilt)

No comments:

Post a Comment